4. Πρωτεϊνική Δίαιτα Υπέρ και Κατά

Οι πρωτεινικές δίαιτες εφαρμόζονται απο Ιατρούς και με συνεχή παρακολούθηση και μετρήσεις

January 5, 2014
By Dr. Iakovos Theodosiou

πρωτεινικη διαιταΟι υπερπρωτεϊνικές δίαιτες δεν είναι κάτι αθώο στο αδυνάτισμα και δεν πρέπει να εφαρμόζονται από μη ιατρούς.

Οι υπερπρωτεϊνικές δίαιτες σε μακροχρόνια χρήση έχουν και αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας εάν δεν προβλεφθούν κάποιοι ιδιαίτεροι παράγοντες.

Χρειάζεται κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για όλα τα συστήματα που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών όπως ήπαρ, νεφροί, γαστρεντερικό κ.α. καθώς και πλήρης αιματολογικός έλεγχος για μια σίγουρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Υπάρχουν φανταστικά οφέλη σε μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες.

 


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πρωτεΐνες. Μαζί με το νερό, η πρωτεΐνη είναι η πιο άφθονη ουσία στο ανθρώπινο σώμα.

Δεν είναι μόνο οι μύες που αποτελούνται από πρωτεΐνες, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι όλα τα κύτταρα αποτελούνται και περιέχουν λειτουργικές πρωτεΐνες.

Το σώμα μας χρειάζεται να τροφοδοτήσει την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί και αυτός είναι ο λόγος που καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη έτσι ώστε να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει σωστά.
Βέλτιστα επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση μυϊκού ιστού.
Όσο μεγαλύτερο είναι το μυϊκό μας σύστημα τόσο περισσότερο πρωτείνη χρειαζόμαστε αλλά και ενέργεια για να χρησιμοποιήσει την πρωτείνη που λαμβάνουμε, ο οργανισμός μας.

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες , η οποία αυξάνει απλώς την πρόσληψη πρωτεΐνης , με ισορροπημένα επίπεδα των άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας, έχει δείξει ότι αυξάνει την απώλεια λίπους.

Αύξηση της ενέργειας δραστηριότητας και ανθεκτικότερα οστά, είναι μερικά από τα θετικά αποτελέσματα μια διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνες.

Μπορεί να υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες με υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτες που είναι πάρα πολύ ακραία μορφή της με μείωση ημερήσιων θερμίδων σε πολυ χαμηλα επίπεδα ή μείωση των υδατανθράκων που χρειάζεται το σώμα μας.
Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά από όλα τα μακρο-θρεπτικά συστατικά, λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα.

Πολλές από τις " δίαιτες της μόδας " μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες, όπως ένα πιο αργό μεταβολισμό, δυσκοιλιότητα, λιγότερη καύση του λίπους και χαμηλή ενέργεια όταν δεν είναι ισορροπιμένη με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη βέλτιστη απόδοση του σώματος ενώ είναι και το μοναδικό κύριο καυσημο του οργανισμού μας.
Οι αδιάλυτες ίνες επιτρέπουν τακτικές κινήσεις του εντέρου. Παρέχουν μεγαλύτερο μέρος των μυών του εντέρου για να ωθήσει το εντερικό περιεχόμενο. Η έλλειψη των αδιάλυτων ινών προκαλεί δυσκοιλιότητα και εντερικό πόνο.
Μια ποιό έντονη προσπάθεια από την πλευρά σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με αιμορροΐδες.
Αιμορραγία από τις αιμορροΐδες μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι δίαιτες που τους λίπουν οι διαλυτές ίνες συνδέονται με ένα διαφορετικό είδος του κινδύνου για την υγεία. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν τη χοληστερόλη από τις τροφές που τρώτε, αλλά και τη χοληστερόλη που είναι μερικές φορές ανακυκλώνονται στο έντερο , καταλήγοντας πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και είναι επίσης ένα δυνητικό κίνδυνο υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή.

Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι, επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διότι πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι πηγές των κορεσμένων λιπών. Ακόμη και άπαχα κρέατα περιέχουν κάποια ποσότητα του κορεσμένου λίπους.

Χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες μπορεί επίσης να προκαλέσει μειωμένα επίπεδα ενέργειας και μυϊκή αδυναμία. Υπάρχουν αποθήκες γλυκογόνου στους μυς που μπορούν να ανανεωθούν μόνο με την κατανάλωση υδατανθράκων. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου εξαντλούνται, το αποτέλεσμα είναι η μυϊκή αδυναμία .

Οι υδατάνθρακες είναι πηγή γρήγορης ενέργειας. Μια μειωμένη κατανάλωση μπορεί να σας προκαλέσει να αισθάνονται κουρασμένοι, ακόμη και παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πηγή του εγκεφάλου της ενέργειας είναι η γλυκόζη.Οι πρωτεινικές δίαιτες όταν εφαρμόζονται από έμπειρους Ιατρούς που μπορούν να προβλέψουν και να ελένξουν πιθανές παρενέργειες, είναι το ποιό δυναμικό και ασφαλές μέσο για την διαχείρηση του μεταβολισμού και του λίπους του οργανισμού.Πρωτεΐνη δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά μια υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να σχετίζεται με :

  • Αύξηση του βάρους - Υπερβολικές θερμίδες από υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να αποθηκευτεί ως λίπος του σώματος.
  • Εντερική ερεθισμό - Πάρα πολύ πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με δυσκοιλιότητα , διάρροια ή / και υπερβολική αερίου.
  • Αφυδάτωση - Οι ειδικοί συμβουλεύουν πίνοντας ένα μισό γαλόνι του νερού ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Επιληπτικές κρίσεις - Οι επιληπτικές κρίσεις έχουν συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης - αλλά μόνο εάν ανεπαρκείς ποσότητες νερού που καταναλώνεται.
  • Αύξηση των ηπατικών ενζύμων.
  • Διατροφικές ελλείψεις - Απλά έμφαση στην πρόσληψη πρωτεϊνών προκαλεί κάποια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες να παραβλέψουμε άλλα θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και θρεπτική.
  • Κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων - Αυτό είναι λίγο παραπλανητικό. Η υγιεινή διατροφή υψηλής πρωτεΐνης δεν σχετίζεται με καρδιακή νόσο. Αλλά αν είναι να πάρει όλες τις πρωτεΐνες σας από ανθυγιεινές πηγές που έχουν φορτωθεί σε ανθυγιεινά λίπη, προφανώς ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις θα αυξηθεί.
  • Νεφρικά προβλήματα - Ορισμένοι πιστεύουν ότι η υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες - όταν γίνεται μακροπρόθεσμα - μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει.

 
 

Πρωτεϊνική Δίαιτα Υπέρ και Κατά

 
 

δίαιτα