1. NEC tube diet

κετογονική δίαιτα με σωληνάκι

February 15, 2014
By Dr. Iakovos Theodosiou

NEC diet tube

Tube diet ή Δίαιτα με σωληνάκι επίσης γνωστή ως Ketogenic Enteral nutrition (ΚΕΝ) ή Nutrizione Enterale Chetogena (NEC) είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη θεραπεία για την παχυσαρκία και υπέρβαρων ανθρώπων στον κόσμο.

Η μέθοδος NEC είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως η δίαιτα με σωληνάκι (diet with tube).

 
 

H μέθοδος NEC – tube diet, είναι μια επαναστατική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Prof.Gianfranco Capello στη Ρώμη.

 
 

Ξεκίνησε ως πρωτόκολλο για την προετοιμασία παχύσαρκων ασθενών που υποβληθήκαν σε χειρουργική επέμβαση γενικής χειρουργικής.
 
Η NEC – tube diet ή δίαιτα με σωληνάκι, είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία για την απώλεια των περιττών κιλών, μείωσης λίπους, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, σε σύντομους χρόνους, χωρίς την μακροχρόνια ταλαιπωρία εφαρμογής μιας δίαιτας και κυρίως χωρίς τη χρήση νυστεριού και έρχεται να δώσει λύση σε χιλιάδες παχύσαρκους που έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες μείωσης βάρους και που δεν θέλουν να ξαπλώσουν στο χειρουργικό τραπέζι.

 
 

Η NEC DIET – Tubediet ή δίαιτα με σωληνάκι, βάζει τον οργανισνό μας σε μια «κατάσταση πείνας» μη αισθανόμενης από τον οργανισμό που τον αναγκάζει να χρησιμοποιήσει το δικό του λίπος για ενέργεια.

 
 

Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα “NEC DIET” αποτελείται από την έγχυση ενός απλού διαλύματος ειδικών πρωτεϊνών σε ένα κύκλο 10 ημερών και μπορεί να επαναληφθεί μετά από την περίοδο ανάπαυσης έως ότου το βάρος-στόχος έχει επιτευχθεί.

 
 

Κατά τη διάρκεια αυτής της «πρωτεϊνικής νηστείας» τυπικό της NEC DIET – Tubediet ή Δίαιτα με σωληνάκι, ενεργοποιείται μια δυναμική «καύση» του λίπους του σώματος, κυρίως με τη συμμετοχή του λίπους που αλλοιώνει τη σιλουέτα στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς.

 
 

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, στην πραγματικότητα είναι μια μεταβολική διαδικασία μάλλον πολύπλοκη.

Με την καύση του λίπους παράγονται προϊόντα της καύσης του λίπους που είναι τα «σωμάτια κετόνης», είναι ουσίες που επιτρέπουν να αξιοποιήσει ο οργανισμός πλήρως την ενέργεια του λιπώδους ιστού.

Τα κετονικά σωμάτια παράγονται μόνο όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και των αποθηκών του γλυκογόνου πέσουν πολύ.
Μπορούμε επομένως να αναγνωρίσουμε την παραγωγή κετονικών σωμάτων ως το δυναμικό αποτέλεσμα, χρήσιμο και αναγκαίο στην απουσία της ζάχαρης στην προσπάθειά του ο οργανισμός να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Αλλά όχι μόνο, τα κετονικά σώματα παρέχουν μια σημαντική ανορεξική δράση, ενεργώντας στο κέντρο κορεσμού, που βρίσκεται στον υποθάλαμο.
 
Ο σχηματισμός τους δεν είναι άμεσος και, ως εκ τούτου, για το αποτέλεσμα αυτό είναι ανάγκη να περιμένουμε τουλάχιστον 36 ώρες για να επωφεληθούμε από την ανορεκτική δράση των κετονικών σωμάτων.
 
Παρά τα θετικά αποτελέσματα της κέτωσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ορισμένα λιγότερο ευχάριστα αποτελέσματα των κετονικών σωμάτων, όπως ο πιθανός στιγμιαίος πονοκέφαλος που συμπίπτει με την ραγδαία αύξηση τους στο σώμα μας και την δυσοσμία του στόματος που οφείλεται στην αποβολή της ακετόνης (η οποία είναι μια κετόνη του σώματος), μέσω της αναπνευστικής οδού.
 
 
Το παραπάνω εξηγεί γιατί μπορούμε να πούμε ότι η NEC DIET – Tubediet ή Δίαιτα με σωληνάκι είναι μια θεραπεία που σας επιτρέπει να χάσετε βάρος γρήγορα φτιάχνοντας την σωματομορφή μας, χωρίς να υποφέρουμε από πείνα και να διατηρήσουμε τον μυϊκό ιστό μας που είναι το μοτέρ καύσης του οργανισμού μας.

 
 

Nec tube diet

 
 

δίαιτα