2. Κέτωση & Κετογονική Δίαιτα

μεταβολική κατάσταση λιπόλυσης ή λιποδιάλυση

January 4, 2014
By Dr. Iakovos Theodosiou

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση με τον όρο κέτωση.

Μπορείτε να διαβάσετε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για το σώμα, και ακούγεται αφύσικο να είναι κάποιος σε κέτωση. Ο κόσμος πολλές φορές το συγχέει με μια παθολογική και επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται διαβητική κετοξέωση.

 
 

Αλλά κέτωση σημαίνει απλώς ότι ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια.

 
 

κετωση κετογονικη διαιταΟι κετόνες ή κετονικά σωμάτια είναι μόρια που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του λίπους και μπορούν να προέρχονται τόσο από την διάσπαση του λίπους που μόλις φάγαμε (διατροφικό λίπος) όσο και από την διάσπαση τoυ λίπους των λιποαποθηκών μας (σωματικό λίπος).

 
 

Στην περίπτωση μιας κετογονικής δίαιτας, αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι εάν η κετογένεση προέρχεται από την διάσπαση του λίπους των λιποαποθηκών μας ή από το πολύ λίπος της τροφής οπότε και δεν βοηθά στην θεραπεία του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

 
 

Όταν το σώμα μας διασπά το λίπος για ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος μετατρέπεται περισσότερο ή λιγότερο άμεσα σε ATP (θυμηθείτε υψηλή βιολογία στο σχολείο, αυτό είναι το "κυτταρικό μόριο της ενέργειας"), ενώ οι  κετόνες παράγονται επίσης ως μέρος της διαδικασίας αυτής.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο υδατάνθρακες, τα σώματά τους να στρέφονται στο λίπος για ενέργεια, οπότε είναι και  λογικό ότι στην κατάσταση αυτή θα έχουμε περισσότερη παραγωγή κετονικών σωματίων ή κετονών.

Ορισμένες από αυτές τις κετόνες (ακετοξικό και β-υδροξυβουτυρικών) χρησιμοποιούνται για την ενέργεια, ενώ η καρδιά και οι νεφροί μας προτιμούν κετόνες περισσότερο από τη γλυκόζη.

 
 

κετωση κετογονικη διαιταΤα περισσότερα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου, είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κετόνες για τουλάχιστον μέρος της ενέργειας τους.

Αλλά υπάρχει ένας τύπος μορίου κετόνη, που ονομάζεται ακετόνη, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθεί σαν ενεργειακό μόριο και αποβάλλεται ως απόβλητο, κυρίως στα ούρα και την αναπνοή (μερικές φορές προκαλώντας μια έντονη δυσάρεστη οσμή αναπνοής).

Οι κετόνες μετρώνται στο αίμα με ειδική εξέταση.

Εάν οι κετόνες είναι αρκετές μπορούμε να τις ανυχνεύσουμε στα ούρα με ειδικά Stix.

Παρα ταύτα κάθε άνθρωπος παράγει κετόνες συνεχώς, αυτή όμως η ανίχνευση στα ούρα είναι αυτό που συνήθως ονομάζεται κέτωση.

 
 

Κέτωση & Κετογονική Δίαιτα

 
 

δίαιτα